Jedna od manje poznatih funkcija koje stižu uz Windows 10, jeste novi mehanizam za kompresiju - CompactOS. Opcija je predstavljena kako bi se ublažio nedostatak skladišnog prostora na sistemima sa limitiranim postorom, kao što su tableti ili laptopovi sa manjim SSD-ovima.

CompactOS zamenjuje Windows Image File Boot (WIMBoot) funkciju sa Windowsa 8.1, koja je omogućavala bootovanje kompresovanih .wim image fajlova. CompactOS je bolji od WIMBoota jer je lakša za konfigurisanje i korišćenje, a može se koristiti i nakon što ste instalirali Windows 10.

Kako omogućiti CompactOS opciju u Windowsu 10?
* Napomena: CompactOS bi trebalo da omogućite samo ukoliko zaista imate problema sa malim skladišnim prostorom. Na normalnim računarima, sa solidnim prostorom, ovo će samo usporiti sistem i uticati na korisničko iskustvo.

Moguće je upravljati CompactOS funkcijom pokretanjem Compact.exe komande u CMD-u, uz administratorsku dozvolu. Mogu se koristiti sledeće komande:

Za proveru da li je CompactOS na vašem sistemu omogućen, ukucajte ovu komandu na sistemu: Compact.exe /CompactOS:query

Za omogućavanje CompactOS-a na Windows 10 računaru i uštedu skladišnog prostora, ukucajte komandu: Compact.exe /CompactOS:always

Ukoliko želite da onemogućite CompactOS, ukucajte: Compact.exe /CompactOS:never

Vreme izvršavanja poslednje dve komande zavisi od konfiguracije korisnikovog računara.
Izvor: benchmark.rs