Primoravanje provajdera da blokiraju piratske sajtove može biti dugotrajan i skup postupak, ali ne mora sve da bude na taj način sprovedeno.

Dobrovoljna šema u Portugaliji predstavlja pojednostavljeni postupak koji je pozdravila i MPAA, i koja poručuje da je ovaj sistem najbolji međunarodni primer antipiratske prakse. Koncept blokiranja čitavog sajta je na dnevnom redu industrije već čitavu deceniju, a blokiranje je sada u toku u više zemalja, posebno u Evropi gde je ta praksa rasprostranjena. Filmska i muzička industrija kažu da je blokiranje sajtova efikasan način, ali takođe znaju da je blokiranje preko sudova neretko skup način.

U Portugalu su stvari potpuno drugačije. Zahvaljujući sporazumu koji su potpisali vlasnici prava, provajderi i vlada 2015. godine, sada je formalnost da se blokira neki sajt u toj zemlji. Ukoliko se sve tri strane dogovore da se sajt koji funkcioniše ilegalno blokira, sve se završava bez odlaska u sudnicu. Naravno, nije iznenađenje to što su vlasnici autorskih prava iskoristili prednosti ovog sistema, pa su nakon blokiranja sajtova The Pirate Bay, KickassTorrents, ExtraTorrent, Isohunt, RARBG i drugih u oktobru 2015. godine, dodali sledećeg meseca još 40 sajtova. Do aprila 2016. godine blokirano je najmanje 330 sajtova, a svakog meseca se ponavlja postupak.
Izvor: benchmark.rs