Spotify je saopštio da je ispravio problem u svom softveru koji je omogućavao da lažne reklame na uređajima korisnika automatski otvaraju web sajtove inficirane malverom.

Problem je bio prisutan u Spotify besplatnom servisu na Windows, Mac i Linux računarima.

Korisnici su se žalili na web sajtove inficirane malverom koji su se pojavljivali dok su slušali muziku.

U saopštenju koje je objavio Spotify se kaže da je identifikovan uzrok problema, da je problem rešen, kao i da je problem sa pojavljivanjem sumnjivog web sajta imao mali broj korisnika.

Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju da je malvertajzing (maliciozne reklame) u porastu, zbog velikog broja popularnih oglasnih mreža koje mogu biti zloupotrebljene za distribuciju malicioznog sadržaja širokom auditorijumu.

Oni kažu da se maliciozne reklame mogu naći na svakoj platformi ili web sajtu koji prikazuje reklame oglasnih mreža. Iako se maliciozne reklame obično hostuju na sajtovima sa ilegalnim sadržajem kao što je slučaj sa sajtovima na kojima se mogu preuzimati filmovi, povremeno se događa da se one nađu i na legitimnim popularnim platformama kao što je Spotify.

Zato stručnjaci savetuju korisnicima da instaliraju antivirus koji može da "uhvati" maliciozne reklame pre nego što one naprave neku štetu na uređaju.

Ovo nije prvi put da Spotify nenamerno distribuira malverom zaraženi sadržaj preko oglasne mreže. Sličan problem servis je imao i 2011. godine.

I druge poznate kompanije takođe su povremeno bile žrtve malverztajzinga.

Teško je sprečiti malvertajzing, kažu stručnjaci. Kompanija Bromium je 2015. utvrdila da je četvrtina od 1000 najpopularnijih sajtova u svetu disrtribuirala malver preko malicioznih reklama.

Spotify je saopštio da će nastaviti da nadzire reklame u svom softveru.
Izvor: informacija.rs