Posle SAD, Kanade i Holandije, MasterCard svoju tehnologiju plaćanja "selfijem" ,"Identity Check Mobile", uvodi i u ostatak Evrope.

Tehnologija zamenjuje standardnu proveru identiteta lozinkom fotografijom korisnika snimljenom mobilnim telefonom. Ova tehnologija će od sada biti dostupna korisnicima MasterCard u 12 evropskih zemalja - Holandiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Mađarskoj, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Servis će zameniti postojeći proces provere tokom kupovine na sajtovima, prikazujući pop-up za identifikaciju selfijem ili skeniranjem otiska prsta.

"Ovo je značajan korak u evoluciji plaćanja", kažu iz MasterCarda najavljujući da će Identity Check Mobile u online kupovini uskoro postati realnost i za korisnike širom sveta, verovatno već početkom sledeće godine.

Da bi koristili "selfie pay" korisnici će morati da preuzmu aplikaciju MasterCarda na svoj telefon. Kada unese informacije o svojoj kreditnoj kartici kao što je uobičajeno tokom online plaćanja, sledeće što korisnik treba da uradi je da drži telefon tako da može da napravi fotografiju. Korisnik će morati da trepne da bi dokazao da ne drži fotografiju ispred kamere, a iz MasterCarda kažu da njihovi algoritmi mogu da prepoznaju kad neko pokušava da prevari sistem pomoću video snimka.

MasterCard navodi pogodnosti i smanjenje rizika od prevara kao glavne razloge zbog kojih je korisnicima ponuđena provera identiteta selfijem.

Kompanija tvrdi da se 75% korisnika koji su testirali ovu tehnologiju u tri zemlje izjasnilo da smatraju da će selfi smanjiti prevare.

Međutim, kada je sajt TechCrunch zatražio od MasterCarda da pruži više informacija o tome gde se čuvaju biometrijski podaci iz aplikacija, iz kompanije je stigao nejasan odgovor da se industrija kreće ka čuvanju biometrijskih podataka na uređajima. Otisci prstiju se čuvaju na uređajima, rekli su iz kompanije, ali gde se čuvaju informacije o licu korisnika ostalo je nejasno.

Iako upotreba ove tehnologije može biti privlačna, osim nekoliko sekundi ušteđenog vremena, njena prava vrednost za korisnike je za sada upitna.
Izvor: informacija.rs