Najnovija statistika o tržišnom udelu operativnih sistema koju je pružio Net Applications pokazuje da je Windows 10 na drugom mestu. Međutim, ona nam pokazuje da se prošlog meseca desilo nešto zanimljivo i potpuno neočekivano.

Windows 10 je izgubio deo tržišnog udela prošlog meseca, uprkos činjenici da su svi očekivali da operativni sistem nastavi svoj rast. To bi mogao biti znak i da će Microsoft-ov cilj koji je govorio o milijardu uređaja sa Windows 10 platformom biti teško dostižan.

Iako je malo prerano reći da bi tržišni udeo Windowsa 10 mogao da stagnira duži vremenski period, učinak u septembru je ispod očekivanja. Posebno je značajno istaći činjenicu da se ovo desilo samo mesec dana nakon prestanka sistema besplatne nadogradnje, Microsoft je tokom ove promocije često nastupao i agresivno u cilju što većeg broja instalacija operativnog sistema.

Kako Windows 10 više nije besplatan, ne samo da je usporen rast usvajanja novog operativnog sistema, već je potpuno zaustavljen. Udeo Windowsa 10 je opao sa 22,99 posto iz prethodnog meseca na 22,53 posto. Windows 7 ne samo da se odupreo rastu Windows 10 operativnog sistema, već se i dalje nalazi na prvom mestu.
Izvor: benchmark.rs