Windows 7 je po oceni većine najbolja Microsoftova objava nekog operativnog sistema, a ova verzija softvera, zajedno sa značajno manje popularnim Windowsom 8.1, će prestati da se instalira i isporučuje na računarima, počevši od novembra (ciklus se završava 31. oktobra). Ova odluka je doneta zbog toga što se približava kraj produžene podrške za Windows 7, koji je najavljen za početak 2020. godine. Operativni sistem je već izgubio Microsoftovu mejnstrim podršku početkom 2015.

Korisnici ipak imaju još malo vremena i nekoliko opcija da dođu do uređaja sa omiljenim operativnim sistemom. Jedna opcija je svakako prebacivanje sa Windowsa 10 na prethodnu instalaciju, ukoliko niste zadovoljni novim sistemom. Microsoft naravno ne preporučuje ovu opciju, ističući da će Windows 10 biti kompanijin glavni fokus za razvoj aplikacija i kompatibilnost sa dolazećim hardverom.

Korisnici imaju opciju pretrage postojećeg inventara u maloprodaji jer će distributeri i dalje prodavati računare koji imaju instaliranu neku od dve pomenute verzije operativnog sistema. Tu su i opcije Do it Yourself instalacija, kao i Custom images i OEM System Builder media za instaliranje operativnih sistema na nove računare.
Izvor: benchmark.rs