Novo istraživanje koje su objavili ekonomisti iz Evropske komisije pokazuje da online piraterija filmova utiče na prodaju filmova. Međutim, komisija je takođe poručila da se efekti razliku od zemlje do zemlje, a u neki slučajevima piraterija bi mogla čak i da poveća prodaju.

Istraživanje je posmatralo pirateriju u svim oblicima, a glavno pitanje je bilo da li piraterija utiče na prodaju. Ekonomisti Evropske komisije pokušali su da pronađu odgovore filmskoj industriji. Za tekst nazvan Movie Piracy and Displaced Sales in Europe, istraživači su sproveli veliko istraživanje među 30.000 ispitanika u šest zemalja, dokumentujući njihove obrasce potrošnje na filmove u bioskopima. Oni su potom mogli da procene koliko piraterija utiče na legalnu prodaju kao i da li se to razlikuje od zemlje do zemlje.

Možda i nisu preveliko iznenađenje rezultati da nije svaki film u isto vreme i izgubljena prodaja. Umesto toga, na svakih 100 filmova koji se prvo pogleda iz piratskih izvora, 37 njih neće platiti za gledanje filma. Rezultati pokazuju stopu od 0,37, što je i dalje visoko. Vredi ipak napomenuti da piraterija u nekim slučajevima ima i korisno dejstvo, a to važi za filmove koje su ljudi gledali više od dva puta.

Interesantno je takođe da postoji i velika razlika između zemalja, pa tako u Nemačkoj online filmska piraterija dovodi do gubitka u prihodima filmske industrije od samo 1,65 posto, dok je recimo u Španiji ta cifra 10,4 posto.
Izvor: benchmark.rs