Nemačka je naredila Facebooku da prestane da sakuplja Whatsapp podatke korisnika i obriše sve informacije koje je već sakupio. Regulatori iz Hamburga su poručili da društvena mreža nije propisno obavestila 35 miliona korisnika Whatsappa iz ove države da je počela da sakuplja njihove podatke.

"Facebook mora da traži njihovu dozvolu. To se nije desilo" poručuju iz Nemačke. Nakon kupovine Whatsappa za 19 milijardi dolara 2014. godine, Facebook je poručio da nikada neće prodavati lične informacije korisnika ili bi u suprotnom došlo do promene politike.

Prošlog meseca međutim, ipak je najavljeno da će WhatsApp deliti brojeve telefona, podatke profila, statusne poruke i još mnogo toga sa matičnom kompanijom. Ovo je dovelo do brojnih kritika, ali se prvi put dešava da se vladini regulatori uključe u čitavu stvar. Evropa i Nemačka posebno, imaju jake zakone kada je u pitanju privatnost i često se sukobljavaju da Google-om, Facebook-om i drugim tehnološkim kompanijama po tom pitanju.

Facebook je poručio za New York Times da su njihova pravila usklađena sa evropskim pravom i da su spremni da sarađuju sa regulatorima iz Hamburga.
Izvor: benchmark.rs