Kada kupujete novi mobilni telefon već znate da ćete zateći neke već instalirane aplikacije. Nemate izbora jer ste praktično prinuđeni da verujete proizvođaču ili prodavcu uređaja da na uređaju nema sumnjivih aplikacija. Možete probati da ih uklonite sa uređaja ali ponekad nemate ni tu mogućnost.

Student informatike Thijs Broenink otišao je i korak dalje i reverznim inženjeringom preinstaliranih aplikacija saznao šta one ustvari rade.

Predmet njegovog interesovanja bila je aplikacija AnalyticsCore (AnalyticsCore.apk) na njegovom telefonu Xiaomi Mi4 jer na internetu nije bilo informacija o njoj.

On je otkrio da aplikacija kompaniji Xiaomi šalje informacije o uređaju i proverava ažuriranja svaka 24 sata. Ako je ažuriranje spremno, ona ga preuzima sa servera kompanije Xiaomi. Broenink nije mogao da nađe dokaz da je ažuriranje verifikovano pre instalacije - da li je zaista u pitanju analitička aplikacija, da li zaista dolazi iz kompanije Xiaomi. U teoriji, napadač koji ima pristup serveru kompanije mogao bi da zameni novo ažuriranje malicioznom aplikacijom koju bi u tom slučaju mogao da instalira na svim uređajima.

Činjenica da se preuzimanje ažuriranja vrši preko HTTP znači da bi ono moglo da bude presretnuto sa istim ciljem.

To takođe znači da to može da uradi i Xiaomi i da krišom instalira aplikaciju koju želi na uređaju, i to u roku od 24 sata. Prema tvrdnjama Broeninka, ovo praktično omogućava kompaniji da manipuliše svim prodatim uređajima.

Predstavnik kompanije rekao je sajtu Hacker News da je takav napad hakera nemoguć, jer firmware Xiaomi Android uređaja proverava potpis aplikacije Analytics.apk prilikom instalacije svake aplikacije koju nije potpisao Xiaomi.

On je rekao i da je od verzije 7.3 verzije firmwarea koja je objavljena u aprilu ove godine, omogućen HTTPS da bi se zaštito transfer podataka i sprečili "man in the middle" napadi.

Ipak, on se nije bavio time da je i kompanija Xiaomi u mogućnosti da instalira bilo koju aplikaciju na svojim uređajima na ovaj način.

Iz diskusija na forumu kompanije vidi se da su korisnici uspevali da obrišu AnalyticsCore sa uređaja, ali da se ova aplikacija ponovo pojavljuje posle izvesnog vremena.

Broenink savetuje korisnicima da blokiraju uređajima pristup serverima kompanije Xiaomi, ako ne žele da budu prepušteni na milost ili nemilost kompaniji.

Xiaomi je privatna kineska kompanija koja je četvrti najveći proizvođač smart telefona u svetu.
Izvor: informacija.rs