Ukradeni podaci 500 miliona korisnika Yahooa, kompanija smatra da iza napada stoji neka državaYahoo je zvanično potvrdio ono o čemu se u avgustu samo spekulisalo, ali izgleda da su stvari i gore od onoga što su govorile tadašnje procene da su kompromitovani podaci 200 miliona Yahooovih korisnika.

U saopštenju koje je objavljeno juče, Yahoo je saopštio da su podaci ukradeni 2014., a ne 2012. godine kako se mislilo i da su kompromitovani podaci 500 miliona korisnika.

Kompanija je za krađu podataka okrivila hakere koji su delovali u ime neke države.

Hakeri su ukrali imena, email adrese, brojeve telefona, datume rođenja, hashovane lozinke, i šifrovana ili nešifrovana sigurnosna pitanja i odgovore.

Dobra vest je da napadači nisu imali pristup osetljivim informacjama kao što su nezeštićene lozinke, informacije o platnim karticama i informacijama o bankovnim računima korisnika. Te informacije su prema tvrdnjama kompanije čuvane na drugom sistemu kome napadači nisu uspeli da pristupe.

Iz kompanije kažu da nema naznaka da su napadači i dalje u sistemu.

Iako nije sve tako crno, to što su ukradene informacije o 500 miliona korisnika ovaj incident čini najvećim incidentom te vrste svih vremena.

Kompanija u ovom trenutku obaveštava ugrožene korisnike. Od svih ugroženih korisnika biće zatraženo da promene lozinke i sigurnosna pitanja.

Za kompromitovanje podataka korisnika Yahooa saznalo se u avgustu ove godine, kada je haker Peace na Dark Webu objavio oglas u kome je tvrdio da u rukama ima podatke 200 miliona korisnika. Peace je tvrdio da je podatke dobio od grupe ruskih hakera. Peace je tražio 3 bitcoina (oko 1800 dolara) za ove podatke. Dve nedelje kasnije oglas je uklonjen.Izvor: informacija.rs