Australijska policija upozorila građane da neko ostavlja opasne USB stikove u poštanskim sandučićimaAustalijska policija je upozorila javnost da su nepoznate osobe ostavile neobeležene USB memorijske stikove u po svemu sudeći nasumično odabranim poštanskim sandučićima.

Ovi napadi su se dogodili na teritoriji malog i mirnog grada Pakenham, udaljenog 56 km od Melburna, koji ima svega 30000 stanovnika.

Veruje se da su ovi USB stikovi veoma opasni, zbog čega je policija savetovala građanima da ih ne povezuju sa svojim računarima i drugim uređajima.

To što su kriminalci odabrali ovakav jedinstven način za distribuciju bankarskog trojanca ili nekog drugog malvera ne bi bio problem da ljudi nemaju sklonost da bez mnogo razmišljanja koriste USB stikove nepoznatog porekla.

Studija koja je objavljena u oktobru prošle godine pokazala je da 17% korisnika iz pet američkih gradova nije ni za trenutak razmislilo pre nego što su utakli nepoznate USB stikove u svoj računare.

U aprilu ove godine jedan bezbednosni istraživač ostavio je 300 USB stikova na ulicama kampusa Univerziteta Ilinois. On je bio zbunjen otkrićem da je 98% ostavljenih USB stikova pokupljeno, kao i time da je 48% korisnika pristupalo sadržaju stikova.

Izvor: informacija.rs