Iako je zbog Snoudena nagrađen Pulicerovom nagradom, Vašington Post traži da se Snoudenu sudiRedakcija Vašington Posta pozvala je Edvarda Snoudena da se vrati u SAD i suoči sa optužbama iako je ovaj list svojevremeno objavljivao poverljive dokumente koje je Snouden uzeo od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

"Snoudenovi branioci ne poriču da je on prekršio zakon - da ne spominjemo zakletvu i ugovorne obaveze - kada je kopirao i zadržao milion i po tajnih dokumenata", kaže se u tekstu pod naslovom "Nema pomilovanja za Snoudena" koji potpisuje uredništvo američkog lista. Međutim, Snoudenovi branioci pravdaju njegove postupke njegovim "plemenitim namerama", navodi se u tekstu.

Post je spomenuo i svoje učešće u curenju poverljivih dokumenata. Snoudenu su u objavljivanju dokumenata pomogli novinari, uključujući i novinare Posta, i zahvaljujući tome američka javnost je po prvi put saznala da je NSA masovno prikupljala meta podatke o domaćem telefonskom saobraćaju, informacije o vremenu razgovora i stranama u razgovorima, i to bez sudskog odobrenja, priznao je Vašington Post.

Prema mišljenju uredništva, problem je što je Snouden uradio i više od toga - on je objavio informacije o programu Prizma, u okviru kojeg je NSA vršila monitoring interneta u inostranstvu, a koji je prema tvrdnjama Posta legalan i ne predstavlja pretnju privatnosti. Još gore, on je objavio detalje o "opravdanim međunarodnim obaveštajnim operacijama".

S obzirom da je Snouden do sada izjavljivao da se neće vratiti u SAD jer neće moći da dobije fer suđenje, Post je ponudio rešenje koje po mišljenju redakcije treba da bude kompromis obe strane.

Po mišljenju Posta, rešenje bi moglo biti to da Snouden prihvati krivičnu odgovornost za ono što je uradio a da američka vlada bude blaža prema njemu zbog njegovog priznanja. "Izgleda da za sada nijedna strana nije zainteresovana za to", kaže se u tekstu Vašington Posta čije je uredništvo izrazilo stav da bi pomilovanje Snoudena bilo pogrešno.

Da podsetimo, Gardijan, Njujork Tajms i sajt Intercept koji su pored Vašington Posta dobijali i objavljivali Snoudenove dokumente pozvali su američke vlasti da omoguće Snoudenu povratak u SAD i da ga oslobode svih optužbi.

"To je normalno za medije koji svojim izvorima duguju zaštitu", kaže Glen Grinvald, urednik sajta Intercept koji ističe da se prihvatanjem materijala koje je dostavio izvor i njegovim objavljivanjem zapravo određujete prema tome kao prema informacijama koje su od javnog značaja.

On je kritikovao Post zbog toga što je njegovo uredništvo ne samo protiv pomilovanja, nego zato što zahteva da se njegovom sopstvenom izvoru, Edvardu Snoudenu, sudi za špijunažu.

On je pisanje Vašington Posta nazvao sramotnim podvigom u istoriji američkih medija. Post je prema njegovim rečima, prvi list koji je tražio krivični postupak protiv sopstvenog izvora, i to onog zahvaljujući kome je Post dobio i prihvatio Pulicerovu nagradu.Izvor: informacija.rs