Aktivisti digitalnih prava su otkrili da korisnici Lenovo Yoga 900S i Lenovo Yoga 710S laptopova jednostavno ne mogu da zamene njihov unapred instalirani Windows 10 Signature Edition operativni sistem sa nekim njihovim izborom kao što je na primer Linux. Član Reddita BaronHK pokušao je da instalira Linux na svom laptopu i nije uspeo, pa je tražio podršku od Lenova da instalira Linux.

Odgovor je bio prilično iznenađujući jer je Lenovo poručio da laptop ima Windows 10 Signature Edition operativni sistem i da je takva mogućnost blokirana sporazumom koji Lenovo ima sa Microsoft-om, odnosno da je zaključana mogućnost instalacije operativnog sistema. Na Yoga 900S i 710S laptopovima, Lenovo je uposlio soft-RAID povešavanje koje ne može biti prepoznato od strane Linux instalera.

Ne možete čak ni da promenite SATA kontroler mod u programu za podešavanje BIOS-a. Čak ni Windows instalacije neće uspeti bez specijalnog F6_install drajvera koji donosi Lenovo, a kompanija obezbeđuje drajvere samo za Windows.Izvor: benchmark.rs