U ranijim vremenima korisnici su mogli kupovati muziku samo kupujući čitave albume. Potom je Apple izašao sa iTunes projektom i korisnicima je data mogućnost da kupuju pojedinačne pesme. Nakon toga je na scenu stupilo strimovanje muzike gde korisnici plaćaju fiksnu naknadu svake godine i slušaju muziku kakvu žele. Međutim, pri svakoj promeni, industrija ju je slabo usvajala, a i kod muzičkog strimovanja su postojali isti strahovi.

Međutim, izgleda da je taj strah bio neosnovan. Kako se navodi u najnovijem izveštaju koji je sastavila RIAA i dostavila ga Bloomberg-u, strimovanje muzike poboljšava prihode muzičke industrije. U izveštaju se tvrdi da su prihodi od strimovanja, barem kada je u pitanju SAD, narasli za 57 posto na 1,6 milijardi dolara u prvoj polovini godine. Takođe treba naglasiti da čine polovinu prihoda ove industrije.

Zak Kac šef američkog odeljenja BMG Rights Management GmbH poručuje da se oseća da se tržište polako oporavlja nakon više godina krize. Ovo nije prvi put da čujemo za koristi od strimovanja muzike, jer smo početkom godine iz saopštenja Warner Musica videli da je strimovanje njihov najveći izvor prihoda. Pored toga, postoje i druge prednosti, kao što je smanjenje piraterije.Izvor: benchmark.rs