Nakon godišnjeg State of the Union Address koji je održan ove nedelje, Evropska komisija je najavila planove da donese besplatan bežični internet na javnim mestima do 2020. godine.

"Predlažemo da se svako evropsko selo i grad opreme besplatnim pristupom bežičnim internetom oko glavnih centara javnog života do 2020. godine" rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Kao deo nove inicijative Evropske Unije za poboljšanje digitalne infrastrukture Evrope, postoje planovi i da se obezbedi sledeća generacija 5G mobilnog povezivanja širom Unije do 2025. godine.

Junker je takođe rekao da je EU potpuno posvećena digitalnoj eri, kao i da će biti preispitivanja trenutnog zakona o autorskim pravima u cilju bolje zaštite rada i prava umetnika i kreatora na internetu. Da bi se to postiglo, Evropska Unija će potrošiti 120 miliona evra u narednim godinama kako bi opremila parkove, trgove i druge javne prostore besplatnim bežičnim internetom. Lokalne vlasti će biti odgovorne za tekuće troškove održavanja mreže.Izvor: benchmark.rs