Google-ov tim za mobilnu bezbednost bio je veoma zauzet ovih dana. Kompanija je objavila nadogradnju za Android koja zatvara dve ozbiljne bezbednosne rupe koje bi mogle predstavljati veliku pretnju ukoliko napadači pronađu način i odluče da ih iskoriste.

Prva je dizajnirana samo u "istraživačke namene" i mogla bi da bude zlonamerna samo ukoliko bude modifikovana, poručio je Google za sajt Ars Technica. Drugi nedostatak je sličan poznatoj Stagefright ranjivosti, koji omogućava napadaču da pošalje izmenjenu JPEG sliku preko Gmail ili Google Talk kako bi ušao u telefon korisnika. Istraživači iz SentinelOne tima poručuju da je problem bio što je obe lako pronaći i iskoristiti ih.

Bezbednosna kompanija Check Point takođe je otkrila da je Google Play bio domaćin aplikacija koje koriste dve forme malwarea (CallJam i DressCode). Iako je verovatnoća pokretanja ovih malwarea mala, naglašava se da je problem ispravljen sa blagovremenim Android bezbednosnim ažuriranjem. Naravno, poznato je da samo vlasnici Nexus telefona prvi dobiju nadogradnje, dok ostali moraju da čekaju.
Izvor: benchmark.rs