Prema rezultatima istraživanja o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, tokom prošle godine jedan prosečan cryptomalware napad mogao je košati malo ili srednje preduzeće i do 99 hiljada dolara. Uprkos činjenici da sajber kriminalci ne garantuju povratak korporativnih podataka, 34 odsto predstavnika malih i srednjih preduzeća izjavilo je da su platili otkup.

Ukupna šteta prouzrokovana cryptomalware infekcijom predstavlja kombinaciju više različitih faktora:

- Delimičan ili potpun prestanak rada preduzeća (interni korporativni procesi, finansijske transakcije, itd.);

- Gubitak vrednih podataka (finansijski i projektni dokumenti, korisničke ili partnerske baze podataka, itd.);

- Gubitak reputacije i drugi

Tačnije, ukupna šteta se može podeliti na dva dela: sam otkup i gubitke nastala kao posledica otkupa. Posledični gubici u velikoj meri zavise od nedostataka koji se ispoljavaju o okviru preventivnih aktivnosti IT stručnjaka (slaba sistemska administracija, neažurirane rezervne kopije podataka i njihov nedostatak, jednostavne lozinke, nepravilno ažuriran softver, itd.). Prema istraživanju o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, preko 30 odsto predstavnika malih i srednjih preduzeća prijavilo je gubitak velike količine podataka usled cryptomalware napada.Kako bi bili zaštićeni od najnovijih i najnaprednijih sajber pretnji, kompanija Kaspersky Lab pruža mogućnost malim i srednjim preduzećima da iskoriste holistički pristup sajber zaštiti, kao i portfolio korporativnih rešenja kao što je Kaspersky Endpoint Security for Business, i obezbede višeslojnu zaštitu od svih aktuelnih i novonastalih pretnji, uključujući i cryptomalware.

U slučaju preduzeća koja nisu bile zaštićena na vreme i čije podatke su sajber kriminalci zaključali, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab savetuju tim preduzećima da provere da li svoje podatke mogu povratiti pomoći besplatnih alata koji su dostupni na stranici noransom.kaspersky.com.Izvor: benchmark.rs