Linux je najbolja alternativa za Windows, pa nije tajna da mnogi napuštaju Microsoft-ov softver i usvajaju open-source. Ipak, postavlja se pitanje koliko je to zaista tačno i koliki broj korisnika koristi Linux?

Najnovija statistika nam pokazuje da je Windows i dalje dominantni desktop operativni sistem, pa čak i da Linux ne predstavlja nikakvu pretnju. Konkretno, Windows je i dalje na više od 90 posto udela i takav udeo na tržištu drži veoma dugo. Net Applications tvrdi da je udeo Windowsa trenutno 90,52 posto što je povećanje u odnosu na 89,79 koliko je bilo prethodnog meseca.

Linux je i dalje veoma daleko sa 2,11 posto udela. Štaviše, Linux je čak i pao u pogledu tržišnog udela jer je u julu imao 2,33 posto udela. Apple-ov Mac OS X operativni sistem bi se mogao smatrati mnogo većom pretnjom za Windows jer se ova platforma trenutno nalazi na 7,37 posto desktop računara. Baš kao i Linux, i Mac OS X je u padu u odnosu na prethodni mesec kada je imao udeo od 7,87 posto.Izvor: benchmark.rs