Evropska Komisija je presudila da Apple mora da plati 13 milijardi dolara zbog ilegalnog dogovora sa irskom vladom oko poreza. Iznos je u stvari penal koji je antimonopolska komisija već uručila kompanijama Google, Microsoft i drugim, ali se navodi da je ovo u suštini poreski račun, a ne kazna. Evropski zvaničnici su otvorili istragu o Apple-ovim poreskim poslovima još 2013. godine, i ubrzo utvrdili da je sporazum koji je potpisan sa vladom u Irskoj nezakonit.

Komisija je utvrdila da je ovaj sporazum Apple-u dao značajnu prednost u odnosu na konkurenciju, pa proizvođač iPhone telefona mora da bude spreman da vrati nazad nelegalnu državnu pomoć koju je imao tokom perioda od deset godina. Zvaničnici EU poručuju da je taj iznos 13 milijardi dolara, ali bi moglo da se doda još jedna ili dve milijarde na ukupan iznos."Države članice ne mogu da daju poreske olakšice odabranim kompanijama, jer je to nezakonito prema pravilima Evropske Unije. Istraga komisije zaključila je da je Irska odobrila nelegalne poreske olakšice kompaniji Apple" poručila je Margaret Vestager, komesar Evropske Unije, i dodala da je selektivno određivanje poreza omogućilo Apple-u da plaća porez od 1 posto.

Priča počinje još 1991. godine kada je Apple potpisao sporazum sa irskom vladom. Ovakav dogovor je u suprotnosti sa principima slobodnog tržišta, za koje se Evropska Komisija zalaže. Irski ministar finansija rekao je da se irska vlada duboko ne slaže sa odlukom komisije. Apple i vlada Irske će se žaliti na presudu. Iz američke kompanije tvrde da Evropska Komisija želi da prepravi istoriju poslovanja kompanije Apple u Evropi i najavljuju žalbu za koju su sigurni da će oboriti presudu.
Izvor: benchmark.rs