Tim naučnika Baker IDI Heart & Diabetes instituta otkrio je da 19,6 posto naučnih radova koji su napisani u oblasti istraživanja gena sadrže greške konverzije gena koje je izazvao Microsoft Excel softver. Većina naučnih radova koji se bave istraživanjem gena dolazi sa dodatnim fajlovima koji sadrže dodatne podatke o genima. Budući da postoji desetine hiljada poznatih gena, kada se istraživanja stave zajedno, ovim podacima se često rukuje preko softvera za obradu podataka kao što je Microsoft Excel.

Excel potom automatski konvertuje imena gena u datume ili druge formate. Naučnici kažu da su identifikovali niz uobičajenih grešaka u više naučnih radova kada su pratili radove istraživača koji su koristili Excel za rukovanje podacima. Tim naučnika kaže da Excel, kada se koristi u podrazumevanim podešavanjima, konvertuje imena gena u druge formate.

Većina podataka se unosi u copy-paste formi iz tabela i drugih izvora unutar Excel datoteka, a ima ih na stotine ili hiljade vrednosti u isto vreme. Konverzija se odvija bez da istraživač to primećuje i dešavaju se brojne greške.

Izvor: benchmark.rs