Otkriven opasan propust u iOS-u, Apple objavio nadogradnju


Svi korisnici Appleovih uređaja s iOS verzijom 9.3.4 ili starijom odmah bi trebalo da nadograde mobilni OS.


Apple je objavio nadogradnju svog mobilnog operativnog sistema iOS na verziju 9.3.5 i pozvao sve korisnike da je što pre instaliraju.

Razlog za to leži u "Pegasusu", malwareu koji može da "otme" vaš iPhone ili iPad uređaj "jednim klikom", ako na njemu imate instaliranu verziju iOS 9.3.4 ili neku stariju.

Iza cele "hakerske" priče navodno stoji poznata izraelska organizacija NSO Group, a ovaj propust u Appleovom mobilnom operativnom sistemu stariji je od mesec dana, pa se još ne zna koliko je uređaja zaraženo...

Novom sigurnosnom nadogradnjom Apple je "zatvorio" propuste u iOS kernelu i WebKitu, a sigurnosne rupe navodno su otkrili stručnjaci iz Citizen Laba i Lookouta, koji su upozorili Apple da "Pegasus" koristi i "Trident" malware koji može "lako, brzo i tiho da kompromituje iPhone ili iPad uređaj, a da njegov vlasnik ne bude svestan toga".

Inače, Apple je najavio da će tokom septembra objaviti novu verziju svog operativnog sistema, iOS 10, koja je trenutno dostupna za testiranje, ali je već u poodmakloj fazi i spremna je za tržište...Izvor : b92