Stručnjaci kompanije ESET otkrili su bot mrežu sastavljenu od Android uređaja, smart telefona i tableta, inficiranih malverom Twitoor, backdoor trojancem koji se širi preko SMS poruka ili preko malicioznih linkova. To je prvi Android malver koji dobija komande sa Twitter naloga.

Čuvanje bot mreže od policije, ali i drugih kriminalaca, je prioritet za one koje zarađuju od njih. Komandno-kontrolni serveri (C&C) su standard, ali ih policija može zapleniti i na kraju otkriti važne informacije o bot mreži, koje bi joj omogućile njeno gašenje.

“Korišćenje Twittera umesto komandno-kontrolnih servera je prilično inovativno za jednu Android bot mrežu”, kažu iz ESET-a. Malver koji inficira uređaje da bi formirao bot mrežu mora da dobija instrukcije, a ta komunikacija sa serverom je Ahilova peta svih bot mreža - ona može da izazove sumnju a odsecanje botova je uvek loše za funkcionisanje bot mreže."

Twitter nalozi i nalozi na drugim društvenim mrežama mogu da posluže kao C&C serveri koji nude veću fleksibilnost. U svetu Windowsa, Twitter koji je pokrenut 2006., već 2009. je prvi put iskorišćen za kontrolu nad botovima. Android botovi su već kontrolisani na načine koji nisu tradicionalni, recimo, preko blogova, ali Twitoor je prvi bot malver koji se oslanja na Twitter.

“Kriminalcima je veoma lako da preusmere komunikacije na drugi novootvoreni nalog”, kaže Lukas Štefanko iz ESET-a, dodajući da u budućnosti možemo očekivati da kriminalci na ovaj način iskoriste Facebook statuse ili LinkedIn i druge društvene mreže.

Trojanac je potencijalnim žrtvama predstavljen kao plejer za prikazvanje porno videa ili MMS aplikacija. Ove aplikacije ne rade ono čemu su namenjene. Kada se pokrene, trojanac sakriva svoje prisustvo na sistemu i kontaktira određeni C&C Twitter nalog u određenim vremenskim intervalima da bi dobio komande. Tako malver, u zavisnosti od komandi koje dobije može da se prebaci na drugi C&C nalog, ili da preuzme druge malvere.

Prema rečima Štefanka, bot mreža se trenutno koristi za infekciju uređaja mobilnim bankarskim malverom, ali se malver koga preuzima trojanac može promeniti preko noći, u zavisnosti od toga ko rentira bot mrežu.Izvor: informacija.rs