Google želi da pomogne korisnicima svog pretraživača da brzo nađu odgovore na svoja pitanja, bez obzira na to koji uređaj koriste. Zbog toga je kompanija najavila promene u rezultatima mobilne pretrage koji će korisnicima olakšati pronalaženje sadržaja koji im je potreban.

Pre dve godine, Google je sajtovima koji su prilagođeni mobilnim uređajima dodao oznaku “mobile-friendly”, kako bi pomogao korisnicima da nađu stranice na kojima su tekst i sadržaj vidljivi bez zumiranja i pomeranja stranice. Google je tada promenio algoritam pretrage kažnjavajući sajtove koji nisu prilagođeni za prikazivanje na mobilnim uređajima nižim statusom u rezultatima pretrage. Kompanija je zadovoljna uticajem koje je to imalo na sajtove, jer sada 85% svih stranica u rezultatima mobilne pretrage ispunjavaju kriterijume koje je tada postavio Google. Slično je i sa sajtovima koji ne koriste enkripciju.

Sada je Google najavio da će na isti način kazniti sajtove koji prikazuju dosadne pop-up reklame koje zauzimaju veći deo ekrana mobilnih uređaja.

Sajtovi koji prikazuju reklame koje prekrivaju sadržaj na stranicama, u najmanju ruku, nisu prijatno iskustvo za korisnike koji ne mogu da pristupe sadržaju koji očekuju kada kliknu na rezultat pretrage. To je problem na mobilnim uređajima koji imaju manje ekrane. Da bi poboljšao mobilnu pretragu, Google će posle 10. januara 2017. kažnjavati stranice kojima korisnici ne mogu lako da pristupe zbog napornih reklama, tako što će ih rangirati niže u rezultatima pretrage.

To će važiti za sajtove koji prikazuju pop-up reklame koje prekrivaju glavni sadržaj, bez obzira da li se reklama pojavljuje odmah pošto korisnik dođe na sajt ili tokom pregledanja stranice. Kažnjeni će biti i sajtovi koji prikazuju reklamu koju korisnik mora da ukloni da bi pristupio sadržaju stranice.

Baneri koji "zauzimaju razumni deo ekrana" i koji se lako mogu ukloniti biće tolerisani, kao i login dijalozi na sajtovima i pop-up prozori koji su zakonska obaveza, kao što su na primer obaveštenja o upotrebi kolačića ili potvrda uzrasta posetilaca.
Izvor: informacija.rs