Novi ransomware nazvan DetoxCrypto za čije je otkriće zaslužan MalwareHunterTeam, trenutno ima dve verzije, ali verovatno to neće biti sve što ćemo videti od ovog ransomwarea.

Prva verzija ransomwarea pokušava da iskoristi ogromnu popularnost igre PokemonGo, kako bi prevarila korisnike da je instaliraju.

Drugu verziju ransomwarea DetoxCrypto (verzija Calipso) samo dan posle otkrića prve otkrio je bezbednosni istraživač Intel Securityja Mark Rivero Lopez. Kada se instalira, ransomware pravi snimak desktopa. Za razliku od prve verzije čije je obaveštenje o otkupnini prepoznatljivo po Pokemonu, druga verzija ima generičko obaveštenje o šifrovanim fajlovima sa upustvom o plaćanju otkupnine.

U ovom trenutku se ne zna kako se ovaj ransomware distribuira, ali se zna da se širi kao EXE fajl koji sadrži pozadinsku sliku (wallpaper) koja se prikazuje na desktopu, audio fajl koji se čuje u pozadini kada se prikaže obaveštenje o otkupnini, fajl MicrosoftHost.exe koji je odgovoran za šifrovanje fajlova, i još jedan EXE fajl koji se u zavisnosti od verzije ransomwarea pojavljuje pod nazivima Calipso.exe ili Pokemon.exe koji prikazuje obaveštenje o otkupnini.

Za razliku od većine ransomwarea, ovaj nema Tor web sajt za plaćanje otkupnine, već traži od žrtava da kontaktiraju sajber kriminalce putem emaila. Dve verzije ransomwarea koriste dve različite email adrese

Postoje dve teorije o DetoxCrypto ransomwareu. Prva je da je autor ransomwarea objavio dve verzije testirajući različite konfiguracije malvera. To je manje verovatno jer dve verzije ransomwarea funkcionišu na veoma različite načine: jedna slika desktop zaraženog računara i glasno čita preteće obaveštenje o šifrovanim fajlovima i plaćanju otkupnine, dok druga koristi Pokemon temu drugu muzičku pozadinu.

Druga teorija je da je DetoxCrypto novi RaaS (Ransomware-as-a-Service). To bi moglo da objasni zašto postoje dve verzije malvera koje rade na različite načine, ali imaju mnogo zajedničkog koda.

DetoxCrypto je ransomware u razvoju, i za sada nije primećena veća kampanja širenja malvera.
Izvor: benchmark.rs