Dobra vest za žrtve ransomwarea WildFire: kompanije Intel McAfee i Kaspersky Lab objavile su dva dekriptera koji mogu da dešifruju fajlove koje je šifrovao WildFire. Oba alata se mogu preuzeti sa web sajta NoMoreRansom, koji su pokrenule ove dve kompanije u saradnji sa holandskom policijom i Europolovim Evropskim centrom za sajber kriminal (EC3).

WildFire je prvi put primećen sredinom aprila, ali pod drugim imenima - najpre pod imenom GNL a zatim pod imenom Zyklon. Ransomware se ponovo pojavio krajem maja pod sadašnjim nazivom WildFire.

U junu autori ransomwarea počeli su da šire WildFire preko spam emailova, uglavnom ciljajući korisnike u Holandiji. Distribucija ransomwarea nastavljena je i tokom jula i avgusta.

U saradnji sa holandskom policijom stručnjaci Kaspersky Laba uspeli su da pristupe statistici komandno-kontrolnog servera (C&C server) i saznali da je tokom 31 dana, WildFire inficirao 5309 računara, dok je 236 korisnika platilo otkupninu, pa su autori WildFire ransomwarea zaradili 136 bitcoina (oko 79000 dolara).

U vreme kada je otkriven, fajlove koje je šifrovao malver nije bilo moguće dešifrovati. Sada je to moguće zahvaljujući stručnjacima kompanija Kaspersky Lab i Intel McAfee.

Izvor: informacija.rs