Među najprofitabilnijim prevarama na internetu su prevare sa lažnom tehničkom podrškom koja pokušava da zastraši korisnike i natera ih da kupe skupi softver da bi rešili nepostojeće probleme.

Ali izgleda da se našao neko ko je prevario prevarante i bar malo osvetio sve nas.

Bezbednosni istraživač Ivan Kviatkovski objavio je na svom blogu priču o tome kako se poigrao sa prevarantima i na kraju, kada su mu tražili podatke o njegovoj kreditnoj kartici, uspeo da ih prevari da preuzmu atačment koji je sadržao ransomware.

Sve je počelo kada su roditelji Kviatkovskog dospeli na web sajt na kome se tvrdilo da je njihov računar zaražen.

Kviatkovski nije želeo da se završi na tome. On je pozvao broj koji je ostavljen na sajtu da bi otkrio kakva je taktika prevaranata.

Osoba sa kojom je istraživač razgovarao pokušala je da ga ubedi da se za 300 evra pretplati za tehničku zaštitu.

Kviatkovski je pristao na to. Ali umesto da varalicama pošalje informacije o svojoj kreditnoj kartici on im je prosledio ransomware Locky sakriven u fotografiji sa informacijama koje su tražili prevaranti.

“On je kratko ćutao i zatim rekao: “Pokušao sam da otvorim vašu fotografiju; ništa se ne događa.”

Kviatkovski kaže da se jedva uzdržao da se ne nasmeje.

Kviatkovski kaže da on često odgovara na pokušaje prevare emailom, ali da je ovo prvi put da je sa varalicama komunicirao telefonom. Razlog je njegova želja da sazna kako kriminalci funkcionišu i šta pokušavaju da dobiju.

Kviatkovski kaže da komunikacija sa prevarantima često ume da zabavna, a uz to dobro je trošiti njihovo vreme. On smatra da kada bi i drugi ljudi radili isto što i on, možda bi prevaranti odustali od onoga što rade, jer im ne bi bilo dovoljno isplatljivo.Izvor: informacija.rs