Microsoft voli Linux, ponovili su kompanijini rukovodioci u nekoliko navrata, a sada pokušavaju da to stvarno i dokažu objavama i nadogradnjama koje približavaju softverskog giganta open source svetu.

Najnoviji pokušaj u tom smeru se odnosi na PowerShell, Microsoft-ovu moćnu alatku dostupnu samo na Windowsu. Kompanija je sada najavila da će PowerShell postati open source i biće dostupan na Linux i Mac OS X operativnim sistemima, što znači da će isti set alatki postati unakrsno-platformski.

Microsoft tvrdi da više ne želi da Windows i Linux timovi rade odvojeno, već da im je lakše da rade zajedno, i to je jedan od glavnih razloga zašto će PowerShell postati open source. "Počeli smo da pravimo mali deo PowerShell-a open source-om, a razgovoramo sa brojnim našim partnerima koji su imali iskustvo sa open source platformama kako bi shvatili šta je potrebno za uspeh" poručili su iz Microsoft-a.

Na Linuxu, PowerShell će u početku biti dostupan na Ubuntu, Centos i Red Hat distribucijama, a Alpha build-ovi se već mogu pronaći za preuzimanje na GitHub-u. Sećamo se vremena kada je Microsoft smatrao Linuxom kancerom, ali ta vremena su davno prošla, a kompanija sada priznaje rast open source zajednice i investira u tu oblast.
Izvor: benchmark.rs