Nema sumnje da prodaja Apple telefona opada u poslednje vreme. Ne nužno zato što korisnici manje koriste iOS već zato što se iPhone telefoni nisu značajne promenili od 2014. godine. Gartnerovi podaci za drugo tromesečje pokazuju da je prodaja iOS smartfona na 12,9 posto ukupnog tržišnog udela. Poređenja radi, taj procenat je prošle godine bio 14,6 posto.

Android je uzeo četiri posto više udela u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 86,2 posto. Ukupno, iOS i Android smartfoni zauzimaju gotovo neverovatnih 99,1 posto tržišta, pa polako postaje jasno da nema mesta za treći operativni sistem. Sa druge strane top pet proizvođača su Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Xiaomi, i zajedno zauzimaju 54 posto tržišta.

Samsung je vodeći sa 22,3 posto udela na tržištu dok je iza njega Apple sa 12,9 posto i 44,3 miliona prodatih jedinica. Huawei i Oppo su se malo poboljšali u odnosu na prethodnu godinu dok je Xiaomi zabeležio nešto slabiji rezultat. Očekuje se da iPhone 7 ipak podigne značajno prodaju kompanije Apple.

Izvor: benchmark.rs