Internet Explorer, Microsoft-ov pregledač iz "stare škole" koji postoji već dugo, napunio je 21 godinu jer ga je softverski gigant objavio 16. avgusta 2016. godine.

Internet Explorer 1 je debitovao u Windowsu 95 i bio deo Internet Jumpstart Kita u Microsoft Plus prorgamu za operativne sisteme. Iako je interesantno da je Internet Explorer 1 stvorio tim sa svega šest zaposlenih, on se veoma brzo proširio u narednim godinama. Sada na verziji 11, Internet Explorer više nije Microsoft-ov glavni prioritet, jer je kompanija predstavila novi pregledač nazvan Edge koji se nudi kao podrazumevana opcija na Windows operativnim sistemima.

Razvoj Microsoft Edge pregledača je bio neophodan jer je softverskoj kompaniji bio potreban svež start kako bi se takmičio protiv drugih pregledača na tržištu kao što su Chrome i Firefox koji su učinili da Internet Explorer bude zastareo tokom godina. Novi endžin i brojne nove funkcije bi trebalo da načine Edge boljim konkuretnom najjačim pregledačima na tržištu. Ipak, njegovo usvajanje je još uvek manje nego što se očekivalo zbog sporog usvajanja Windowsa 10.Izvor: benchmark.rs