Korisnici Windows Phone platforme se već godinama žale da Google zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu kako bi naudio Microsoft-ovoj mobilnoj platformi, a ispostavilo se da je neko ipak čuo njihov glas.

Uprava za takmičenje i tržišta (CMA) u Velikoj Britaniji poručila je da planira istragu protiv Google-a oko načina na koji koristi svoju poziciju kao lider mobilnog tržišta, u odnosu na druge kompanije koje su deo istog poslovanja. Veruje se da je Windows Phone platforma jedna od žrtava takvog ponašanja. Iako formalno saopštenje još uvek nije dostupno, WinBeta ističe da je Google već obavešten da CMA pokušava da utvrdi da li je pretraživački gigant zaista napravio bilo kakve zloupotrebe u odnosu na konkurente.

Kako bi Google mogao da zloupotrebi svoju moć? Na primer, Windows Phone trenutno nema apsolutno nijednu Google aplikaciju (izuzev pretrage), uprkos činjenici da korisnici pozivaju kompaniju već godinama da objavi Maps, Gmail ili Google Plus za Windows Phone. Pored toga, naslovi kao što su Pokemon Go koji su bazirani na Google Maps API-u, nisu dostupni na Windows Phone ili Windows 10 Mobile platformama. Neobjavljivanjem aplikacija na Windows Phone platformi Google utiče na Microsoft-ovo mobilno poslovanje, ali teško da će taj argument moći da se uzme u slučaju koji je pokrenut.

Sa druge strane, postoje kršenja pravila koja se mogu koristiti u slučaju, kao što je nedavna nemogućnost za korisnike Windows 10 Mobile platforme da pristupe Gmail nalozima.Izvor: benchmark.rs