Federalna služba protiv monopola, antitrustovska organizacija Ruske Federacije, kaznila je američku kompaniju Google zbog pravila koje od proizvođača mobilnih uređaja temeljenih na operativnom sistemu Android zahtjeva da svoje uređaje u prodaju pusti s određenim predinstaliranim aplikacijama.

Odluka dolazi nakon prošlogodišnje pritužbe ruske pretraživača Yandex da Google zloupotrebljava svoj tržišni položaj. Yandex je na tržištu Ruske Federacije poprilično značajna konkurencija Google-u, s obzirom da u toj zemlji ima 60% tržišnog udela među pretraživačima.

Novčana kazna koju je Federalna služba protiv monopola dodelila Googleu iznosi za američku kompaniju prilično niskih 6,75 miliona američkih dolara. Reč je o iznosu koji američka kompanija zaradi u manje od jednog sata, a ruska antitrustovska organizacija je odredila baš taj iznos jer se radi o 15% Google-ovih prihoda od 2014. godine do danas.

Google je već uputio žalbu na ovu odluku, a rasprava u vezi njihove pritužbe očekuje se sutra, 16. avgusta.Izvor: itvesti.rs