Microsoft tvrdi da se Windows 10 pokreće na više od 350 miliona računara širom sveta, ali sada kad je besplatna nadogradnja okončana, u Redmondu više nade polažu u kompanije kako bi se nastavilo veliko usvajanje novog operativnog sistema. Međutim, kada su u pitanju kompanije, ubeđivanje da se prebace na Windows 10 bi moglo da bude izazov.

Nova studija koju je sproveo SoftChoice pokazuje da je za većinu njih Windows 7 sasvim dovoljan za trenutne potrebe. Istraživanje je sprovedeno kod 169 organizacija u SAD i Kanadi, i otkrilo je da svega 0,75 posto uređaja pokreće Windows 10. Ipak, usvajanje Windowsa 10 je za sada prilično slabo, a jedan od razloga je i Windows 7. Istraživanje je pokazalo da je kod 402.000 uređaja koji su bili predmet istraživanja kod najvećeg broja njih i dalje prisutan Windows 7 (91 posto), dok je kod pet posto prisutan Windows XP.

To su naravno iznenađujući podaci jer Windows XP ne dobija nadogradnje još od aprila 2014. godine. Naravno, statistike usvajanja Windows-a 10 će rasti u narednim mesecima, ali je veliko pitanje kojom brzinom će se to dogoditi. Microsoft-u je potrebno da prebaci sve kompanije sa Windowsa 7 do 2020. godine kada se prekida podrška za ovaj operativni sistem.Izvor: benchmark.rs