Snapchat će ubiti Facebook. Instagram će ubiti Snapchat. Facebook će ubiti Twitter. Ovi i slični naslovi nalaze se na tehnološkim sajtovima svaki dan, kao deo nezasite želje industrije da traži sledeću veliku stvar, u očajničkoj trci da se ubije "dinosaurus" koji je stigao ranije.

To je kliše koji se ponavlja iznova i iznova sa promenljivim rezultatom. Neke stvari zaista bivaju "ubijene", ali to se dešava zaista retko. Apple svakako neće ubiti Microsoft niti će Windows 10 ubiti iPad. Često sledeća velika stvar nije nešto što ubija industrijske dinosauruse ili izbacuje određenu kompaniju iz posla. Ne postoji "ubica Facebook-a", odnosno druga društvena mreža koju bi korisnici toliko voleli da koriste. Povremeno možda postoji neka privlačna, ali toliko ubedljiva zaista teško. Facebook-u se predviđa smrt već godinama, iz istog razloga iz kog je Myspace nestao, ali je i dalje živ i raste.

Postoji dosta prostora na tržištu za ideje koje mogu da koegzistiraju sa nekim drugim, a većina kompanija nikada ne postane toliko velika da "ubije" nekog drugog. Možda je sledeća velika stvar Peach, koji je u osnovi mešavina Twitter, Facebook, Instagram, App.net i svake druge društvene mreže ikad napravljene.



Izvor: benchmark.rs