Na konferenciji posvećenoj bezbednosti DEF CON 24 održanoj u Las Vegasu ovog vikenda, dvojica istraživača predstavljena kao RandcidBacon i gOldfisk otkrili su da vibrator We-Vibe 4 Plus prikuplja podatke korisnika i šalje ih proizvođaču.

We-Vibe 4 Plus je nova generacija seksualnih igračaka koja potpada pod kategoriju Internet stvari (Internet of Things, IoT).

Kada se koristi, uređaj preko Bluetootha šalje podatke o korišćenju telefonu na kome je instalirana We-Vibe mobilna aplikacija.

Aplikacija svakog minuta šalje neke od ovih podataka serverima proizvođača. Ti podaci uključuju temperaturu uređaja, nivo vibracije i režim vibracije koji je korisnik odabrao.

Sve ovo je potvrdio i sam proizvođač, kompanija Standard Innovation Corporation. Njen predsednik Frenk Ferari je rekao da se podaci prikupljaju da bi kompanija na modelima uređajima koji će se u budućnosti pojaviti na tržištu mogla da izvrši fino podešavanje režima vibracije, ali i da bi saznala više o tome kako korisnici koriste uređaj.

To nije ništa neobično jer i drugi proizvođaći IoT imaju sličnu praksu.

Ono što je sporno a što su dvojica pomenutih istraživača istakla na konferenciji u Las Vegasu je da su uslovi korišćenja aplikacije nedovoljno jasni na ovu temu, kao i da proizvođač zadržava pravo da vlastima prosledi podatke koje prikuplja, ako se to od njega traži.

Postoje države u kojima to može biti veliki problem i gde se ovakva pomagala smatraju ilegalnim u toj meri da njihovo korišćenje može imati ozbiljne posledice za korisnike - u Saudijskoj Arabiji to znači javno šibanje, a u Indoneziji odsecanje glave.

Čak i u zemljama gde ovakvi uređaji nisu sporni, problem bi mogao da nastane ako ovi podaci završe u pogrešnim rukama, recimo u rukama hakera.


Izvor: informacija.rs