Stručnjak kompanije AVG Jakub Krustek otkrio je novi malver originalnog naziva Hitler Ransomware. Autoru ransomwarea se potkrala greška pa je naziv malvera pogrešno napisan - Hitler Ransonware.

Hitler briše fajlove što govori o tome da je ransomware delo ne naročito veštog programera, i to najverovatnije nekog ko govori nemački.

Ransomware na zaključanom ekranu prikazuje fotografiju Hitlera i tvrdi da su fajlovi šifrovani. Od žrtve ransomware traži da unese kod za 25 evra vrednu Vodafone karticu i tako plati za dešifrovanje fajlova.

Ransomware izgleda kao probna verzija i zapravo ne radi ono što tvrdi da radi - uopšte ne šifruje fajlove. Umesto toga, malver uklanja ekstenzije za sve fajlove u različitim folderima, prikazuje zaključani ekran, i tajmer koji odbrojava 60 minuta.

Pošto ovo vreme istekne, pojavljuje se BSOD (Blue Screen of Death), ransomware restartuje računar, briše sve fajlove u folderu User Profile.

Do infekcije dolazi kada korisnik dva puta klikne na izvršni fajl koji dolazi u paketu sa drugim programima. To će izvršiti batch fajl koji uklanja sve ekstenzije za fajlove u određenim folderima i koji ekstrahuje tri fajla: chrst.exe, ErOne.vbs i firefox32.exe u folderu Temp. Fajl firefox32.exe će biti zatim kopiran u folder Common Startup tako da se on automatski pokreće posle restartovanja.

Zatim se izvršava ErOne.vbs, koji prikazuje grešku: “The file could not be found!” Ovo treba da ubedi korisnika da fajl ima grešku. Chrst.exe je ustvari ransomware, koji prikazuje zaključani ekran sa tajmerom i upozorenjem da će fajlovi biti obrisani u roku od sat vremena.Izvor: informacija.rs