Iako se već duže priča da će do ove promene doći, Google Chrome je konačno tek sada počeo da blokira Flash u korist HTML5. Google Chrome 53 stiže u septembru i on će početi blokiranje Flash-a, stvari koje se učitavaju "iza scene" kako Google poručuje, jer mogu da uspore surfovanje korisnika.

HTML5 je manje zahtevan u pogledu resursa, a kada ga neka stranica koristi on poboljšava trajanje baterije, učitavanje stranica i interakciju na internetu. Nakon Chrome 53 verzije pregledača, u decembru će Chrome 55 otići još dalje i učiniti HTML5 podrazumevanim iskustvom pregledanja, osim za sajtove koji imaju podršku samo za Flash.

Naravno, biće vam ponuđena opcija da omogućite Flash kada posetite takav sajt, pa se čitav sistem neće mnogo promeniti u odnosu na način na koji danas pretražujete internet. Prošle godine je Chrome počeo da blokira neke Flash oglase pa smo već mogli da vidimo neke efekte ovih promena. Sve ovo je deo velikog prelaska na HTML5 koji se priprema već neko vreme.Izvor: benchmark.rs