Prema istraživanju Interactive Advertising Bureaua, više od četvrtine internet korisnika u Americi koristi softver za blokiranje reklama. Iako postoji dosta onih koji su spremni da plaćaju za određeni sadržaj (kao što je Netflix ili Wall Street Journal), postoji i dalje veliki broj onih koji ne žele da plaćaju za vesti. Različite kompanije su se odlučile za različite pristupe kako bi se izborile sa ovim problemom, a među njima je i Facebook. Ipak, pretpostavka je da će Facebookov novi pristup iritirati dosta korisnika.

Popularna društvena mreža je najavila da će nastavljati da prikazuje reklame na Facebook desktop verziji i za one korisnike koji trenutno imaju softver za blokiranje reklama. Facebook sam učitava reklame na svojim stranicama, što bi kompaniji moglo olakšati da izbegava blokere koji rade na većini rivalskih servisa. Kompanija ističe da je naporno radila na tome da načini reklame boljim i da korisnicima ponudi više kontrole nad reklamama koje vide. Takođe Facebook je učinio dosta da se prikazuju što relevantnije reklame.

Ipak, bazirano na iskustvima, dosta korisnika ne želi ni relevantne reklame. Oni ne žele nikakve reklame, ili ukoiliko ih i tolerišu žele da one budu neprimetne i diskretne, kako bi bile lake za ignorisanje. Ostaje da se vidi kako će Facebookova strategija funkcionisati, ali s obzirom na to da se radi o ogromnoj mašineriji velika je šansa da Facebook na kraju "istera svoje", sa čime bi korisnici mogli da se pomire.Izvor: benchmark.rs