Ukoliko ste u poslednjoj deceniji kupili nešto od elektronike, a sva je prilika da jeste, onda ste verovatno primetili da većina njih dolazi sa sigurnosnim nalepnicama koje bi trebalo da upozore proizvođača da ste činili neke nedozvoljene modifikacije proizvoda.

Ono što većina korisnika ne zna je da su te nalepnice kršenje Magnuson-Mosovog Zakona o garanciji iz 1975. godine, ali to ipak ne sprečava proizvođače da ih i dalje koriste. U ovom slučaju Microsoft isporučuje nove uređaje sa pomenutim nalepnicama, iako je sasvim jasno da su ilegalne, i da ne bi trebalo da sprečavaju korisnike da čine izmene na uređaju koje ne utiču na funkcionalnost samog uređaja.

Nedavno objavljena Xbox One S konzola ima jednu takvu nalepnicu, a kako izveštava Vice, Microsoft je postavio nalepnicu sa namerom na to mesto, kako bi njegovi inženjeri bili sigurni da će znati kada korisnik otvori konzolu i odbiti da priznaju garanciju u tom slučaju. Postavljanjem ovakve nalepnice, Microsoft ne samo da zabranjuje kupcima da prave bilo kakve promene u unutrašnjem hardveru, već i tera kupce da idu isključivo u ovlašćene servise.

Ukoliko se izvrši neovlašćena popravka, automatski se gubi pravo na garanciju, poručuje Microsoft. Američka FTC komisija sa druge strane navodi da su ove nalepnice nezakonite i dodaje da korisnici mogu da naprave izmene na svojim proizvodima.Izvor: benchmark.rs