Od svih postojećih malvera za Android, sajber kriminalcima su omiljeni trojanci koji prikazuju reklame na uređajima sa Googleovim mobilnim operativnim sistemom. Neki od ovih trojanaca osim prikazivanja reklama mogu i da preuzimaju i instaliraju programe i kradu privatne informacije korisnika sa inficiranih uređaja. Jednog takvog trojanca otkrili su stručnjaci ruske kompanije Doctor Web. Ono po čemu je specifičan ovaj malver je to što u određenim slučajevima može da kupuje i instalira aplikacije iz Googleove Play prodavnice.

Naziv ovog trojanca je Android.Slicer.1origin. Ovog trojanca obično instaliraju drugi maliciozni programi, a on na uređaju obavlja funkcije karakteristične za popularne uslužne aplikacije. Konkretno, Slicer može da prikazuje informacije o potrošnji memorije uređaja i da zaustavlja tekuće procese. Osim toga, on omogućava isključivanje i uključivanje Bluetooth i Wi-Fi modula. Trojanac ne kreira ikonu na ekranu, tako da korisnik ne može sam da pokrene aplikaciju.

Iako trojanac izgleda kao benigna aplikacija, on se zapravo ponaša kao adware. Kada se Slicer pokrene, ili kada se početni ekran uključi ili isključi, ili se Wi-Fi modul isključi, trojanac svom serveru šalje sledeće informacije: IMEI, MAC adresu, informacije o proizvođaču uređaja i verziji operativnog sistema.

Komandno-kontrolni server na to odgovara tako što šalje trojancu komande da doda ikonu na početni ekran, prikaže reklamu, otvori reklamnu web stranicu u browseru ili otvori Google Play Store za naznačenu aplikaciju.

Na uređajima koji rade sa Android 4.3 Android.Slicer će preuzeti rootkit nazvan Android.Rootkit.40 koji će rootovati uređaj i dati trojancu veću kontrolu nad operativnim sistemom.

Trojanac zatim počinje da koristi ove stečene moći da bi kliknuo na dugme “Continue”, “Install” i “Buy” u aplikaciji iz Play prodavnice.

Ovo može prouzrokovati ozbiljnu finansijsku štetu korisnicima inficiranih uređaja.

Kada instalira ove nove aplikacije, Slicer dodaje ikone na početni ekran za sve instalirane aplikacije.


Izvor: informacija.rs