WhatsApp je nedavno uveo end-to-end enkripciju za sve svoje korisnike, i ako ste posle toga ažurirali WhatsApp na uređaju možda ste primetili obaveštenje u kome se navodi da su “poruke koje šaljete u ovom razgovoru i pozivi sada osigurani end-to-end enkripcijom”. Zvuči dobro? Ali postoji mali problem.

Kad god obrišete razgovor sa nekim od kontakata ili grupni razgovor, on će odmah nestati iz prozora WhatsAppa. Ali iako ga vi ne vidite u WhatsAppu, razgovor ostaje sačuvan u vašem telefonu jer ga WhatsApp zapravo ne briše.

Ovo je otkrio Džonatan Zdziarski, stručnjak za iOS, koji je analizirajući kod aplikacije primeto da kada se obriše razgovor, tragovi chat logova ipak ostaju u memoriji uređaja, tako da im neko ko ima fizički pristup uređaju, haker ili forenzičar može pristupiti.

Dodatni problem je i to što se ovi sačuvani podaci čuvaju kao deo backupa podataka na iCloudu, koji nije zaštićen enkripcijom.

To za mnoge korisnike verovatno nije problem, ali za neke bi mogao biti. Ako policija ili obaveštajne službe sa nalogom suda zatraže od kompanije Apple da preda obrisane WhatsApp razgovore, Apple to može da uradi.

Ako vas ovo zabrinjava, onda nemojte koristiti WhatsApp kada šaljete osetljive i lične podatke, kao što su privatne fotografije i video snimci. Ni inače ne bi trebalo da pretite bilo kome, ali ako to radite preko WhatsAppa, to može na sudu biti iskorišćeno protiv vas.

Ako vam je WhatsApp nezamenljiv, onda možete isključiti backup na iCloudu, a tragove izbrisanih razgovora koji mogu ostati na uređaju mesecima možete ukloniti tako što ćete povremeno ukloniti i ponovo instalirati WhatsApp.Izvor: informacija.rs