ICANN, regulatorno telo koje je nadležno za dodelu top level domena, sprovelo je aukciju za prodaju top level domena .web. Aukcija je završila tako da je potpuno nepoznata kompanija naziva Nu Dot Co kupila ovu domen za zapanjujućih 135 miliona američkih dolara, i tako postavila rekord. Do sada je najskuplji prodat domen bio .shop, koja je dosegla cenu od 41,5 milijun dolara.

U procesu aukcije Nu Dot Co pretekao je nekoliko konkurenata među kojima je bio i Google, a ICANN je ovom prodajom u samo jednom potezu udvostručio svoje godišnje prihode.

Ali, šta je uopšte Nu Dot Co? Potpuno nepoznata kompanija koja se pojavila na aukciji i iskeširala do sad neviđenu svotu novca za jedan domen zasigurno mora imati vrlo snažnog pokrovitelja. Portal The Register smatra da je reč o američkom internet registraru Verisign-u, koji pod svojim okriljem već ima DNS-ove za brojne popularne domene poput .com, .net, .gov, i slično. Oni su, vjerojatno, preko Nu Dot Co-a odlučili zavladati i .web domenom.

Ovaj skupi potez učinili su kako bi se obranili od konkurencije, a čak su i Komisiji za vrednosne papire (SEC) nedavno prijavili da planiraju uložiti oko 130 miliona dolara u kupovinu ugovornih prava tokom trećeg tromesečija 2016.
Izvor: itvesti.info