Microsoft Windows Thin PC

Malo poznati član Windows porodice

Na žalost njegovih brojnih obožavaoca, nedavno smo zvanično morali da se oprostimo od Windowsa XP koji je za skoro 13 godina svog postojanja ostavio više nego veliki trag u kompjuterskoj istoriji. U početku zamišljen kao varijanta Windowsa 2000 za široke narodne mase, vremenom je postao apsolutni standard za sve vrste korisnika PC računara. Čak i dan danas kada je prestala zvanična podrška za njega, svaki četvrti računar na svetu još radi pod ovim OS-om! Koliko dugo će XP uspeti da zadrži tako veliki deo kompjuterskog kolača, zavisiće prvenstveno od karaktera novootkrivenih bezbedonosnih pretnji od strane hakera. U svakom slučaju, sama činjenica da se XP više ne podržava, umnogome će smanjiti broj njegovih korisnika.

Istorija heroja naše priče počinje tri godine unazad kada je Microsoft lansirao SP1 za Windows 7. Za ljude iz Redmonda nije tajna da u korporativnom sektoru postoje milioni kompjutera koji još nisu spremni za bacanje, ali čiji hardver nije toliko moćan da podrži Windows platformu verzije 7. Pre toga je taj segment tržišta pokrivala kod nas isto tako nepoznata verzija XP-a pod punim imenom Windows Fundamentals for legacy PC’s.

Ideja koja je vodila do pojave Thin PC verzije Windowsa 7 je jasna iz samog imena ovog proizvoda. Dakle, Thin PC je operativni sistem koji bi trebalo da omogući starijim računarima u okviru kompanija da služe kao tanki klijenti. Za one koji ne znaju, tanki klijenti su računari sa skromnim hardverom koji najveći deo poslova prosleđuju na obradu serverima, dok oni uglavnom služe za prikazivanje informacija obrađenih na serveru. Oni koji su imali priliku da rade sa podobnim sistemima bi mogli da se razočaraju pošto tanki klijenti nemaju mnogo smisla za korisnike bez moćnih servera. Međutim, ovde je situacija dosta drugačija.

Windows Thin PC je zapravo posebna i donekle oslabljena verzija operativnog sistema Windows 7 koja ima najmanje hardverske apetite od svih verzija „sedmice”. U dokumentaciji piše da je za pokretanje potreban računar sa 1 GB memorije i procesorom od 1 GHz (ovo je minimalna konfiguracija za sve verzije Windowsa, od Viste pa nadalje). U praksi, Thin PC je moguće pokrenuti i na sistemu sa 768 MB RAM-a i procesorom Pentium 3 na 800 MHz. Od jedne takve konfiguracije nemojte očekivati veliku produktivnost, ali je ipak lepo videti savremeni OS na davno otpisanom hardveru. Obim instalacionog DVD-a je 1,5 GB, što je znatno manje nego kod ostalih verzija. Nakon instalacije na hard disk biće zauzeto nepunih 3 GB prostora. Sveže instaliran sistem u startu zauzima manje od 550 MB radne memorije. To je dvostruko više od onoga što zahteva XP SP3, ali za uzvrat dobijate OS nove generacije. Potencijalno najviše koristi od Thin PC-a bi mogli imati vlasnici računara s procesorima klase Pentium 4 brzine preko 2,4 GHz i sa 1+ GB RAM-a. To su konfiguracije na kojima se u 99 procenta slučajeva nalazi instaliran XP. Isto tako, Thin PC se odlično pokazao na sistemima sa slabašnim netbook računarima s procesorom Atom.

Thin PC se deklariše kao Windows Embedded Standard SP1. To je u stvari verzija Windowsa 7 sa još manjim zahtevima koja je napravljena za podršku takozvanog Embedded sistema (bankomati, kase, industrijske mašine i slično). Glavna prednost Thin PC-a u odnosu na Windows Embedded je u podršci multimedijalnih sadržaja, kao i Flash i Silverligt sadržaja s interneta.

Korisnički interfejs programa je veoma dobro poznat svima koji su radili sa „sedmicom”. Na prvi pogled tu je sve, čak i transparentni Aero interfejs koji je poznat kao veliki potrošač resursa pa je zbog toga izbačen iz Windowsa 8. Međutim, prilikom dužeg rada primetićete da pojedine stvari nedostaju. Na primer, ovde ne možete iz menija Start tražiti program ili dokument upisujući njegovo ime. Isto tako, ukoliko pažljivije pogledate, videćete da u gornjem desnom uglu prozora ne postoji polje za pretraživanje sadržaja fajlova i foldera. Nepostojanje ove mogućnosti je prilično čudno pošto Thin PC podržava indeksaciju i pretraživanje, kao što to radi i „normalni” Windows. Iako je ovo za pojedince veliki nedostatak, istu stvar je moguće obaviti (čak i bolje) uz pomoć nekog programa za indeksiranje sadržaja diskova kao što je, recimo, Everything Search Engine (goo.gl/jxtsq, 334 KB). Uz nepostojanje mogućnosti dodavanja ili isključivanja standardnih programa koji dolaze uz Windows 7, to je praktično sve što nedostaje ovom operativnom sistemu. S druge strane, ovaj OS podržava neke elemente svojstvene embedded okruženju, kao što su: DirectAccess, HORM, EWF (Enhanced Write Filter) i AppLocker. Nemamo mnogo prostora da detaljnije pišemo o ovome, samo da kažemo da Thin PC može jako dobro poslužiti za kreiranje konfiguracija predviđenih za postavljanje na javna mesta, gde je potrebno zaštititi sistem od strane nestručnih ili malicioznih korisnika. Isto tako, mehanizmi Thin PC-a omogućavaju da sistem posle rada na tankom klijentu ostane potpuno čist, jer se podaci čuvaju u okviru RAM diska i privremenih foldera, dok su keš memorija Internet Explorera i fajl virtuelne memorije isključeni po defaultu.

Thin PC izvorno dolazi sa .NET Frameworkom 2.0, ali ćete uz malo sreće uspeti da ga podignete do najnovije verzije 4.5.1. Naime, mogući su problemi kod instaliranja Frameworka zbog pojedinih ograničenja administratorskih prava. Ako imate probleme s instaliranjem, pokušajte to da obavite putem takozvanog web installera koji spremnije sarađuju.

• • •

Iako je Thin PC napravljen prvenstveno da služi kao podloga za kreiranje tankih klijenata na starijem hardveru, njegove objektivne mogućnosti su mnogo veće. Optimizovani kernel znatno smanjuje potrebe za računarskim resursima i kao takav, Thin PC je pogodan za vlasnike starijeg hardvera koji žele da rade na novijem OS-u. Nažalost, postoji jedino verzija za x86 sisteme, tako da otpada mogućnost korišćenja ovog OS-a na gejmerskim platformama. Ako je suditi po ranijim potezima ekipe iz Redmonda, uskoro bismo mogli da očekujemo pojavu verzije Thin PC-a zasnovane na Windowsu 8.1.
Tekst sam kopirao iz časopisa Svet Kompjutera