Nakon što je nedavno otpustio 1850 zaposlenih iz mobilne divizije, tj, one koji su radili na Windows Phone (Mobile) platformi mahom u Finskoj, juče nam je stigla vest da Microsoft otpušta dodatnih 2850 zaposlenih, koji će u kompaniji ostati do juna sledeće godine.

Ovo sada predstavlja 2,5% ukupnog broja zaposlenih u Microsoft-u, ali puno veći procenat onih koji rade na mobilnoj platformi, koja i dalje nastavlja da gubi tržišni udeo. Usput navedimo da je prodaja Lumia uređaja u 2. kvartalu ove godine iznosila 1,22 miliona primeraka, što je višestruko manje od 8,4 miliona, koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. Ovo je bilo i za očekivati, s obzirom da je izostalo lansiranje novih modela, a i iz samog Microsoft-a su priznali da im mobilna platforma ove godine ne predstavlja prioritet.

Malo po malo, Windows Phone (Mobile) se bliži svome kraju, o čemu svedočimo već više od godinu dana. Hoće li Surface Phone, o kojem se naveliko spekuliše, preokrenuti trendove, za sada je teško nagađati, ali možemo biti sigurni da se Microsoft-ova mobilna platforma, ma kako u budućnosti izgledala, neće tako lako postići ozbiljniji tržišni udeo.

Microsoft trenutno ima oko 114.000 zaposlenih širom sveta.


Izvor: itvesti.info