Sud naložio Yahoou da objasni kako je došao do obrisanih emailova koji su poslužili kao dokazi na suduAmerički sud dao je kompaniji Yahoo rok do 31. avgusta da odgovori kako je uspela da povrati emailove za koje se pretpostavljalo da su obrisani. Iako kompanija u svojoj politici tvrdi da ne može da povrati emailove koji su obrisani, branioci osuđenog britanskog trgovca narkoticima tvrde da je Yahoo to ipak nekako uradio, i da su tako dobijeni emailovi koji su korišćeni kao dokazi protiv njihovog klijenta.

Britanac Rasel Nags osuđen je zbog uvoza kokaina iz Južne Amerike 2009. godine zbog čega sada služi dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu. Njegovi advokati su se žalili na presudu, tvrdeći da je način na koji je Yahoo došao do ovih emailova možda protivan britanskom zakonu. Prema sudskim dokumentima, Nagsovi saučesnici koristili su njegov Yahoo email nalog za komunikaciju, ali nikada zapravo nisu slali poruke preko servisa. Umesto toga, članovi grupe su komuniciral tako što su čitali i menjali nacrte emailova u tom nalogu.

Prema sudskim dokumentima, Nagsov suučesnik iz Kolumbije prijavljivao se na email nalog “[email protected]” da bi komunicirao sa sa drugim saučesnicima koji su brisali nacrte emailova čim bi ih pročitali. Prema tvrdnjama Nagsovog advokata iz Velike Britanije, sam Nags nije koristio taj nalog. Sud u Velikoj Britaniji odobrio je njegovoj odbrani da ulaže žalbe sve dok god se presuda zasniva na dokazima dobijenim od Yahooa. Zato njegovi advokati, uz podršku Velike Britanije, sada traže od kompanije da objasni kako je došla do tih dokaza, spekulišući da je u pitanju nadzor u realnom vremenu ili da kompanija prikuplja podatke korisnika.

Branioci osuđenog tvrde da je Yahoo prekršio britanski zakon i da je dostavio snimke sadržaja iz pomenutog email naloga. Yahoo tvrdi da su četiri snimka koje je kompanija dostavila napravljeni zahvaljujući autosave funkciji, koja čuva verzije nacrta emailova na serverima kompanije u periodičnim intervalima. Advokati kažu da su emailovi vraćeni posle perioda od šest meseci i da tvrdnje Yahooa nisu u saglasnosti sa uobičajenim tehničkim principima. Nagsov pravni tim tvrdi da su emailovi verovatno dobijeni zahvaljujući nekom programu za nadzor.

Iz Yahooa kažu da nijedan snimak koji je dostavljen sudu nije napravljen u realnom vremenu i da je argumenti odbrane osuđenog da su emailovi dobiveni zahvaljući nekom programu za nadzor neosnovani.

Advokati traže više informacija o email sistemu kompanije i kako kompanija postupa sa podacima korisnika. Oni su čak zatražili i kopiju izvornog koda softvera koji koristi Yahoo. Yahoov pravni tim je ovakve zahteve nazvao preširokim, sa čim se saglasio i sud koji ipak smatra da su Yahoovi odgovori na ova pitanja protivurečni.
Izvor: informacija.rs