Hakeri su pronašli način kako da otkriju najintimnije tajne korisnika web sajta Pornhub, ali su obećali da to neće uraditi.

Reč je ustvari o bezbednosnim istraživačima koji su otkrili kako je moguće hakovati bazu podataka web sajta, koja sadrži osetljive informacije o ljudima koji koriste ovaj sajt.

U pogrešnim rukama, ove informacije mogle bi da budu veliki problem, kao što se to dogodilo kada su procurele informacije o korisnicima sajta za preljubnike Ashley Madison što je imalo katastrofalne posledice.

Srećom, hakovanje baze podataka sajta Pornhub uspelo je bezbednosnim istraživačima, a ne zlonamernim hakerima. Oni su svoje otkriće podelili sa kompanijom, koja je iz svog programa za nagrađivanje onih koji prijave bagove, izdvojila 20000 dolara i nagradila savesne hakere.

Takve programe imaju mnoge kompanije, i oni su podsticaj za hakere da pokušaju da pronađu bezbednosne propuste koje treba ispraviti i na taj način zarade novčane nagrade koje često nisu zanemarljive.

Nagrađeni hakeri priznaju da su bili motivisani nagradama koje Pornhub nudi onima koji otkriju bezbednosne propuste. Oni kažu da su traženju bezbednosnog propusta pristupili iz perspektive iskusnog i veštog hakera koji bi sigurno imao nameru da što dublje prodre u sistem, i verovatno bio fokusiran na jedan cilj: da omogući daljinsko izvršenje koda.

To je često glavni cilj hakera jer im omogućava pokretanje koda na napadnutom sistemu a da pri tom ne moraju da budu u blizini. Kada im to uspe, oni često nalaze put do najdubljih i najzaštićenijih delova sistema, posle čega su im ruke odrešene da napadnu ono što žele.Izvor: informacija.rs