Tridesetogodišnji Ukrajinac Artem Valuin, koga američke vlasti sumnjiče da je vlasnik sajta Kickass Torrents, uhapšen je prošle nedelje u Poljskoj zbog nelegalne distribucije sadržaja vrednog oko milijardu dolara koji je zaštićen autorskim pravima. Valuin je navodno najmanje osam godina vodio Kickass Torrents, ne ostavljajući nikakve tragove koje bi vlasti mogle dovesti do njega.

Sada su isplivali neki detalji o njegovom hapšenju u koje su umešani tehnološki giganti Apple Inc. i Facebook. Sve je počelo kada je tajni agent Interne poreske službe, pretvarajući se da je oglašivač, kontaktirao Kickass Torrents da bi navodno postavio jedan oglas na sajtu. On je uspeo da postavi oglas na sajtu što mu je omogućilo pristup računu u banci u Letoniji povezanim sa web sajtom Kickass Torrents.

Daljom istragom američke vlasti su otkrile email adresu koja je povezana sa Kickass Torrents domenom i nalozima na Facebooku. Kasnije je Apple vlastima pružio informacije o Valuinovim iTunes nalogom koji je povezan sa emailom adresom [email protected].

Informacije koje je dostavio Apple pokazale su da je neko sa email adresom [email protected] legalno kupovao u iTunes, koristeći istu IP adresu koja je korišćena i prilikom prijavljivanja na Facebook na kome je administrirao zvaničnom stranicom Kickass Torrentsa.

Ali to nije bilo sve. Vlasti su pratile i donacije bitcoina Kickass Torrentsa koje su bile povezane sa Coinbase, čije je sedište u San Francisku u Kaliforniji.

Coinbase je dostavio informacije o nalogu na koji su se slale donacije a koji je pripadao Artemu Valuinu iz Ukrajine, a koji je kao rezervnu adresu koristio adresu [email protected].

Facebook je dostavio informacije o IP adresama sa kojih se pristupalo nalogu Kickass Torrentsa Sa IP adrese 78.108.178.77 ovom nalogu pristupano je nekoliko desetina puta u septembru i oktobru prošle godine. Ista IP adresa korišćena je i za prijavljivanje na Valuinov Coinbase nalog i to 47 puta u periodu između 28. januara 2014. i 13. novembra iste godine.Izvor: informacija.rs