Osamnaestogodišnji Ali David Somboli, nemački državljanin iranskog porekla koji je u tržnom centru Olimpija u Minhenu ubio 10 i ranio 27 ljudi, koristio je hakovani Facebook nalog da bi pozvao žrtve da dođu u restoran Mekdonalds.

Dan posle pucnjave, nemačke vlasti su potvrdile da je napadač hakovao Facebook nalog tinejdžerke Selin Akim.

On je sa njenog Facebook naloga pozvao ljude da u 16 časova dođu u Mekdonalds rečima “Daću vam nešto ako želite, ali ne suviše skupo.”

Facebook je ugasio ovaj nalog, najverovatnije da bi sprečio verbalne napade na žrtvu. Predstavnik Facebooka rekao je medijima da kompanija sarađuje sa nemačkom policijom i da je pružila sve tražene dokaze.

Tokom prvih sati posle napada, verovalo se da je Somboli povezan sa ISIS-om, ali je kasnije otkriveno da je delovao sam i da je bio fasciniran masovnim ubistvima i Andersom Breivikom, Norvežaninom koji je 2011. ubio 77 i ranio više od 300 uglavnom mlađih ljudi.

Policija je prilikom pretresa njegove kuće našla mnogo knjiga koje se bave ovom temom. I njegova pretraga interneta otkrila je da se interesovao za masovna ubistva ovog tipa. Na WhatsAppu njegova profilna slika bila je Breivikova slika.Izvor: informacija.rs