Žrtve ransomwarea PowerWare mogu da odahnu - istraživači su pronašli rešenje za otključavanje fajlova koje je šifrovao ovaj ransomware.

PowerWare, koga su u martu ove godine prvi primetili bezbednosni istraživači iz firme Carbon Black, samo je kompleksnija verzija ransomwarea PoshCoder koji je otkriven 2014.

Od trenutka kada se pojavio, ovom ransomwareu je nedostajala sofisticiranost i osobenost, pa je PowerWare pokušavao da prođe kao neki drugi mnogo sofisticiraniji ransomwarei kao što je CryptoWall i kasnije kao TeslaCrypt.

Verzija PowerWarea koja se pojavila u martu pokušavala je da imitira TeslaCrypt ransomware, ali kada su sredinom maja autori TeslaCrypta odlučili da odustanu od svog ransomwarea, PowerWave više nije mogao da imitira TeslaCrypt.

Njegovi autori su zatim odabrali ransomware Locky, što je bila dobra odluka jer je Locky trenutno jedan od najaktivnijih ransomwarea.

Aktuelne verzije PowerWarea šifrovanim fajlovima dodaju ekstenziju .locky, i koriste isto obaveštenje o otkupu koje prikazuje i Locky.

Ta sličnost nije slučajna, a razlog za to je što su autori PowerWarea žele da iskoriste reputaciju mnogo moćnije pretnje.

Stručnjaci kompanije Palo Alto Networks analizirali su PowerWare koji koristi PowerShell za enkripciju, AES-128 algoritam za šifrovanje podataka, ali ne generiše nasumično ključ, niti dobija ključeve sa servera, već koristi ključ koji se nalazi u njegovom izvornom kodu.

Stručnjaci ove kompanije su iskoristili ove slabosti i obezbedili korisnicima besplatno rešenje za dešifrovanje fajlova.


Izvor: informacija.rs