Brazilski sud doneo je odluku o zabrani WhatsAppa u celoj zemlji zbog odbijanja kompanije da se povinuje sudskoj odluci i otkrije informacije o korisniku za potrebe jedne kriminalne istrage.

Ovo je treća takva zabrana od decembra prošle godine. Pre ovoga, WhatsApp je blokiran u maju ove godine kada je 100 miliona korisnika koliko WhatsApp ima u ovoj zemlji moralo da koristi neke druge servise, kao što je Telegram.

Pet mobilnih operatera u Brazilu obavešeteni su juče prepodne po lokalnom vremenu o blokadi WhatsAppa.

Sud je naložio kompaniji da plaća 50000 dolara dnevno sve dok ne dostavi tražene informacije.

Ovo je loš trenutak za zabranu WhatsAppa, obzirom da olimpijske igre u Rio de Ženeiru počinju za nekoliko nedelja, što znači da će ova zabrana verovatno pogoditi još veći broj ljudi koji koriste WhatsApp za komunikaciju.

Jučerašnja odluka suda razlikuje se od prethodnih jer nema utvrđen rok trajanja. Prema odluci suda, zabrana će važiti sve dok kompanija WhatsApp koja je u vlasništvu Facebooka ne preda poruke korisnika koje su tražile brazilske vlasti.

Advokati WhatsAppa tvrde da kompanija nema pristup tim porukama i da zbog toga ne može da ispuni zahtev brazilskih vlasti. Komunikacija korisnika WhatsAppa zaštićena je end-to-end enkripcijom što znači da kompanija ne može da pristupi porukama čak i kada je primorana na to.

Portparol WhatsAppa je izjavio da se u WhatsAppu nadaju da će ova blokada biti ukinuta u najkraćem roku, i ponovio stav kompanije da ona ne može da deli informacije kojima nema pristup.Izvor: informacija.rs