Nakon što je Pokemon Go zvanično objavljen pre dve nedelje, akcije kompanije Nintendo su enormno skočile, a igra koju je razvio Niantic je postala planetarni hit (iako praktično nije dostupna u svim delovima sveta). Kako se pojavljuje u sve više zemalja, postaje jasno koliko je veliki globalni uspeh igre. Pokemon Go je među najpopularnijim aplikacijama kako na Androidu, tako i na iOS-u, a iako je besplatna za preuzimanje igra ima in-app kupovinu za stvari, sa cenama između 1,49 i 149,99 dolara.

Pokemon Go uspeh dodao 7,5 milijardi dolara na tržišnu vrednost Nintenda

Zbog svega navedenog ne čudi da, sem kompanija Nintendo i Niantic, mnogi drugi zadovoljno trljaju ruke i smišljaju način kako da zarade na ovom izuzetno plodonosnom fenomenu. Microsoft je odmah po lansiranju igre ukazao na njen ogroman potencijal u svetu izmenjene realnosti (AR) i odmah predložio svoj HoloLens kao platformu koja će značajno pomoći korisnicima da iskoriste prednosti onoga što Pokemon Go može da ponudi.

Nintendo sada vredi više nego Sony, zahvaljujući uspehu Pokemon Go igre

Mobilni i Internet provajderi su igru videli kao odličan vid promocije svojih proizvoda i usluga. Brojne kompanije nude pakete sa internet protokom, ili besplatan internet protok za igranje igre uz neke druge ponude i slično.

S druge strane, uspeh igre generiše veliku zaradu kako kompaniji Google tako i Apple-u. Sugeriše se da će Pokemon Go kompaniji Apple doneti zaradu od oko tri milijarde dolara u narednih godinu dana ili dve, s obzirom na to da Apple zarađuje 30% na svakoj in-app kupovini.Ne iznenađuje ni današnja vest da se sprema Pokemon Go film! Naime Legendary i Pokemon Company su sklopili ugovor o snimanju live-action Pokemon filma. Film će biti baziran na Detective Pikachu liku i sa njegovom produkcijom će se započeti naredne godine. Za sada nije poznato ko će glumiti u filmu niti drugi detalji.

Svaka kompanija na svoj način želi da učestvuje i pridobije parče Pokemon Go kolača za sebe. S obzirom na to da developer igre nije razvio oficijelnu chat aplikaciju za Pokemon Go, u priču je uskočio Razer, sa svojom aplikacijom pod imenom RazerGo. RazerGo korisnicima omogućava da otkriju i pričaju sa Pokemon trenerima u određenom radijusu. Aplikacija je dostupna u lokalnom, regionalnom i globalnom modu.

Ljudi provode više vremena dnevno igrajući Pokemon Go nego što koriste Facebook

Još jednom, treba imati na umu da Pokemon Go nije dostupan u svim zemljama. Developer i izdavač strahuju od preopterećanja servera i u talasima omogućavaju dostupnost igre u više zemalja. Očekujue se da će igra uskoro biti dostupna u preko 200 zemalja. Dok čekamo da Pokemon Go ludilo stigne zvanično i u Srbiju, već možemo videti neke korisnike koji love Pokemone po Beogradu uz pomoć nezvaničnog APK-a.Izvor: benchmark.rs